Gebruikershulpmiddelen

Site-hulpmiddelen


lasercutter:materiaal

Materialen overzicht

Toegelaten lijst

Materiaal Snijden Graveren Opmerking
Hout ✔️ ✔️
Multiplex ✔️ ✔️ Lasers kunnen moeite hebben om multiplexplaten met buitenlijm te snijden. Gebruik multiplex met binnenlijm.
MDF ✔️ ✔️
Kurk ✔️ ✔️
Karton ✔️ ✔️
Papier ✔️ ✔️
Leer ✔️ ✔️ Gebruik plantaardig gelooid voor het beste resultaat
Vilt ✔️ ✔️
Katoen ✔️ ✔️
Acryl (plexiglas) ✔️ ✔️
Delrin (POM, acetaal) ✔️ ✔️
Polypropyleen (PP) ✔️ ✔️ Smelt enigszins
Graniet ✔️
Marmer ✔️
Leisteen ✔️
Stenen tegels ✔️
Keramiek, Poselein ✔️
Glas ✔️
Roestvrij staal ✔️ Kan worden gemarkeerd
Aluminium ✔️ Kan worden gemarkeerd
Mylar (polyester) ✔️ ✔️
Linoleum ✔️ ✔️
Melamine ✔️ ✔️
Stof/ kleding ✔️ ✔️ Opletten voor brand

Verboden lijst

Materiaal Gevaar Oorzaak/Gevolg
PVC (polyvinylchloride) / vinyl / pleather / kunstleer Geeft zuiver chloorgas af wanneer het wordt gesneden! Snijd dit materiaal nooit, omdat het de optiek zal beschadigen, het metaal van de machine zal corroderen en het bewegingscontrolesysteem ruïneren.
Dik (> 1 mm) Polycarbonaat / Lexan Zeer slecht snijden, verkleurt, vat vlam Polycarbonaat wordt vaak gevonden als plat, plaatmateriaal. Het venster van de lasersnijder is gemaakt van polycarbonaat omdat polycarbonaat sterk infraroodstraling absorbeert! Dit is de frequentie van het licht dat de lasersnijder gebruikt om materialen te snijden, dus het is zeer ineffectief bij het snijden van polycarbonaat. Polycarbonaat is een slechte keuze voor lasersnijden.
ABS (acrylonitrile butadiene styrene) Stoot cyanidegas uit en heeft de neiging te smelten ABS snijdt niet goed. Het heeft de neiging eerder te smelten dan te verdampen, en heeft een grotere kans om vlam te vatten en gesmolten kleverige afzettingen achter te laten op het vectorsnijrooster. Het graveert ook niet goed (nogmaals, heeft de neiging te smelten).
HDPE / melkfles plastiek Vat vuur & smelt Het smelt, het wordt kleverig. Gebruik het niet.
Polystyreenschuim Vat vuur Het vat vuur, het smelt. Dit is het meest voorkomend materiaal dat laserbranden veroorzaakt !!!
Polypropyleenschuim Vat vuur Net als PolyStyrene smelt het, vat vuur en blijven de gesmolten druppels branden en veranderen in keiharde druppels of kiezelstenen.
Glasvezel Geeft dampen af Het is een mix van twee materialen die niet kunnen worden gesneden. Glas (enkel etsen, niet gesneden) en epoxyhars (dampen)
Gecoate koolstofvezel Geeft schadelijke dampen af Een mix van twee materialen. Dunne koolstofvezelmat kan worden gesneden, met wat rafels - maar niet wanneer gecoat.
Epoxy Brand & dampen Epoxy is een alifatische hars, sterk verknoopte koolstofketens. Een CO2-laser kan het niet snijden en de resulterende verbrande puinhoop veroorzaakt giftige dampen (zoals cyanide!). Voorwerpen die zijn bekleed met Epoxy of gegoten Epoxyharsen mogen niet in de lasersnijder worden gebruikt.
Polyvinyl butyrale (PVB) dampen
Polytetrafluoroethylenes (PTFE /Teflon) dampen
× iphelper toolbox

you see this when javscript or css is not working correct

Untested
IP Address:
First usable:
Subnet:
Last usable:
CIDR:
Amount of usable:
Network address:
Reverse address:
Broadcast address:

lasercutter/materiaal.txt · Laatst gewijzigd: 2019/10/06 13:33 door nobels